Vi venter valper!

Allerede i slutten av november så vil vår

nydelige Snøvinteren Mira

få valper sammen med en hanne som heter BolfeGanda

Snøvinteren Mira er fra vårt første kull. Og vi kjenner derfor begge hennes foreldre og har vært heldige og få følge Mira også gjennom hennes oppvekst.  Men hun bor hos sin egen familie. Det er mor og sønn som eier henne, også har vi da avtale om avl på henne. Hun er første søsteren som skal ha valper. 

Hun er en frisk og rask og har ikke hatt noen sykdommer. Og dette gjelder også foreldre og søsken. Hun har A-hofter og det er heldigvis mye A i øvrig familie så vi håper disse går i arv. Hun er fri for PRCD-pra og pompes gjennom avl. Hun er bærer av DM, en sykdom som kan slå ut om man bruker 2 bærere sammen, men som sjeldent rekker å komme til syne hos de fleste finske lapphunder fordi den slår ut så seint. Men derfor har vi avlet henne med en kar som er fri. Det vil da si at valpene kan kun være bærer av sykdommen og vil derfor ikke bli et problem. Og sjansen for at vi avler ut DM er tilstedet. DM kan man sjekke enkelt ved å ta en DNA test. Hun har også plakk på øynene, noe som vi også håper at ikke går i arv. Men dette vet vi dessverre ikke før valpene blir øyelyst. Jeg spurte en øyelege om plakk og om vi burde ta hunden ut av avl på grunn av plakk, og fikk da et nei til dette. Så vi satser på at dette også avles ut eller ikke kan arves av valpene. Men derfor brukte vi også en hannhund som ikke har plakk i håp om at valpene vil få hans øyne. Vi er veldig fornøyd med henne både fysisk og psykisk. Og tror hun vil få fantastiske valper!

BolfeGanda er hannen vi har brukt for dette kullet. Han er en innmønstret hund i NKK. Han ble innmønstret ved bruk av en reingjeter test. Hans matmor kunne fortelle at hun fikk sin første lapphund som da ble BolfeGandas oldemor. Hun skulle egentlig avlives, men matmor bestemte seg for å ta vare på henne og fikk avkom på henne. Hun ble 16 år gammel. Siden har hun hatt bestemor og moren til BolfeGanda. Og alle disse var friske hunder som ble veldig gamle. I tillegg til BolfeGanda så har hun flere andre hunder som BolfeGanda bor sammen med. Da vi kom på besøk så fikk jeg en skikkelig bamseklem av han. God gutt som virker til å like mennesker veldig godt.

Helsemessig er BolfeGanda en frisk hanne på ca 7 år. Han har A-hofter, som ble sjekket da han var 4 år. Det vil si at han har fått brukt dem normalt før de sjekket hoftene hans. Han har 0 AD, det er også veldig positivt og tilsvarer at han har gode albueledd. Han har ingen annmerkninger på øyelysningen som ble gjort i 2020. Og var derfor vi kunne bruke han sammen med vår Mira. Han har også tatt en DNA test som viste til at han har mye flott nytt blod til rasen! Og det vil forhåpentligvis rasen nyte godt av i mange fremtidige generasjoner. Han er bærer av PRCD-pra men siden vår Mira er fri, så vil ikke valpene i dette kullet dra ulemper fra dette, annet enn at de må sjekkes før de kan få egne kull. Dette kan gjøres ved DNA test samtidig som man sjekker for DM. Det er en enkel blodprøve. Men disse valpene kan som sagt ikke få sykdommen. Vi ser mange fordeler ved å bruke BolfeGanda og veldig glad for at eieren hannes ville låne oss han. 

Hva tilbyr vi

Vi vil kunne gi informasjon om foreldrene til valpene, søsken til valpene, halvsøsken osv. Vil være behjelpelig med råd å tips. Vi vil holde dere godt oppdatert i de 8 første ukene valpene er her hos oss, med både bilder og videoer. 

Våre krav til valpekjøperne

Vi ønsker å følge valpene gjennom hele livet deres. Dette for å forbedre vårt avlsarbeide. Vil gjerne vite hvordan de er både fysisk og mentalt. Dette kan hjelpe oss til å finne ut om det er ting vi må forbedre i forhold til senere kull. Vi ønsker også å vite om dere vurderer å selge/gi bort eller avlive hunden før dette skjer. Og også grunn for dette.  Må hunden avlives fort, så holder det at dere gir beskjed når dere er i stand til å ta telefonen til oss, sende en mail eller lignende. Men vil gjerne da også vite grunnen og gjerne hendelesforløpet. Dette er krav til alle våre valpekjøpere og vil stå i kontraktene vi skriver. Men tisper på avtaler vil også ha andre krav, så det anbefaler jeg dere å lese om dette er ønskelig.

Når du sender oss ønske om valp vil vi vite hvem dere er, å jo mere informasjon vi får fra dere jo bedre. Dette er nyttig i forhold til hvilken valp vi kan tilby slik at den matcher deres liv så godt det lar seg gjøre. 

Ønsker dere å ha tispe på avtale?

Vi ser først å fremst etter kjøpere som kan tenke seg å ha hunden på avtale. Dette er fordi vi er en liten kennel som ønsker å forbedre vår avl gjennom flere generasjoner. Det vi ønsker er at hunden skal være en del av en familie og fungere som et familie medlem. Slik ser man best hvordan hunden fungerer i forhold til å avle frem sunne gode familie vennlige hunder. Det å få være med på nye ting og opplevleser vil vise oss hvordan hunden er satt sammen i hodet. Da unngår man oftere aggresive, redde eller andre trekk som ikke alltid fungerer så godt i en familie. Vårt ønske er at man skal kunne gjøre alt det en vanlig familie gjør pluss alt det fine man får av å ha hund. Kunne du/dere tenke dere å ha ei tispe på avtale hos oss, vi er ganske fleksible i forhold til avtalen. Men slik vi fåreslår avtalen er at vi betaler for HD røntgen, minst 2 utsillinger (kan stort cert være et mål, betaler vi for dette), øyelysning og eventuelle andre ting i forhold til avl. Så betaler vi dere en sum pr kull som blir satt på henne av oss. Vi ser helst at dere bor i troms fylke da dette er mest praktisk, men bor dere lengre unna er ikke dette et stor problem, annet enn at vi må finne løsninger som passer for alle parter. Antall kull og sum kan også diskuteres, og ellers praktiske ting. Vi vil se på hunden som deres, også før kontrakten er oppfylt, og vil prøve å i møtekomme deres ønsker. Høres dette ut som tingen for dere? Ta kontakt, fortell om dere selv, så finner vi en løsning!

Del denne siden