Vårt fokus mens valpene er hos oss

De skal bli vant til lyder. Vi bor i et gammelt trehus som er veldig lytt alle veier men legger litt ekstra vekt på at ting lager lyd å det er ikke farlig med lyd, feks når vi lager mat vil valpene være i nærheten av å etterhvert med på kjøkkenet å høre på at det rasler i kasseroller, porselen, glass og bestikk. På badet skal de bli vant til at man kan slappe av å kose seg selv om dusjen står på, når det skyldes ned på do, eller at man bare tapper vann fra kranen.

Vi håper på at valpene skal være vant til å vaskes når de drar herfra, men her blir det nok med ymse resultater og hver valpeeier vil få vite hvordan deres valp tålererer vann.

Bli vant til at biler kjører forbi hagen vår. Har vei like ved huset vårt hvor det kjører endel biler. Så valpene blir nok vant til litt bil støy.

Vi vil også starte med enkel bånd trening, hvor vi ønsker å fokusere på at bånd ikke er en farlig ting å ha på, å ikke nødvendigvis at man må gå fint i bånd, dette fordi folk har veldig forskjellig instilling til det å gå tur, som eksempel kan jeg her bruke meg å min mann, jeg liker at når jeg går tur så går hunden ved siden av meg i båndet, mens mannen min synes de skal ha muligheten til å gå rundt å "lese avisen" (lukte på urin), utforske spor fra ulike dyr å mennesker, gjøre fra seg osv. Så selv om vi blir å jobbe med at de skal følge oss når vi holder i båndet vil det ikke bety at de skjønner at nå skal de gå fint fot. Ønsker også at dette blir en fin start på at de skal kunne ligge ute i bånd utenfor sitt eget hus, men alt dette vil nok også være individuelt å hvor mye dette må jobbes med videre vil nok variere.

Vi ønsker også at valpene skal være vant til å bli håndtert, ikke nødvendigsvis like det, men godta at man tar på labbene, i munnen og i ørene, dette er greit at dere fortsetter med når dere får valpen, da tannstell blir lettere om dere ønsker å pusse tennene, når dere skal klippe klør og når dere er hos vetrinær blir lettere og en behagelig opplevelse for alle parter. Dette vil også være god start på utstillings trening for valpene.

Vi blir også å kjøre en del turer med valpene, i starten alle sammen men skal prøve å få tatt de med i mindre grupper også, slik at de er så vant til bil som mulig når dere henter valpen deres.

Ting som vi ikke blir å gjøre

Ønsker at dere skal kunne komme med ønsker til oss. Det tror jeg de fleste oppdrettere vil. Vi skal tross alt ta del i deres hunds første uker. Så gjerne spør om vi kan gjøre ting dere ønsker. Håper vi skal klare å utføre det meste. Men er endel ting vi ikke kan være behjelpelig med, å de ramser jeg opp, slik at dere kan ta stilling til dette når dere vurderer å få hund fra oss.

Vi blir ikke å introdusere valpene for fremmede hunder mens de er hjemme hos oss. Dette fordi vi ikke ønsker at valpene skal få noen form for smitte fra andre. Det er så vanskelig å få bokt med slikt når man har en hel flokk som skal behandles å bli frisk. Selv om en hund responderer kjapt på behandlingen kan noen av de andre fremdeles være smittebærere og den friske hunden vil igjen kunne ende opp med å bli smittet.Så det vil være viktig at dere starter sosialiseringen tidlig med valpen deres, valpekurs, lekegrupper med andre valper, hilse på hunder som har et godt gemytt osv. Men husk å beskytte valpen mot hunder som virker aggresiv, dette er viktig gjennom hele livet til hunden. En ting som kan være greit å vite når det kommer til sosialiseringen er at lapphunden ser veldig på vakt ut på grunn av sitt utseende med oppstående ører og hale at mange raser som ikke har dette kan lese kroppsspråket til deres lapphund feil, så pass på hvem dere hilser på, å la heller være å hilse om dere er i tvil.

Vi har kun et barn, så hvor vant de vil være til barn er vanskelig å si. Barn er veldig forskjellige, de kommer i mange aldre og størrelser, noen er forsiktige, andre er mer brå. Noen elsker hunder mens andre er livredde. Det er viktig at man husker på hvor store forskjeller det er på barn. Og selv om vi har en sønn og at vi kan få besøk av andre barn, så kan man ikke forvente at valpen vil være trygg på alle barn. Hver alltid til stede sammen med hunden og barn, selv hvor vant de er til hverandre, man har ingen garantier for at de alltid vil gå godt over ens.

Like regler for alle

gir mindre mulighet for

feiltolking.

La aldri hunden din

leke med barn

uten tilsyn.

Hunden din

er ditt ansvar!

Del denne siden