Her kommer jeg med litt tips å triks. Man trenger ikke å lese alt, men kan lese det man føler ser interessant ut eller ingen ting, opp til hver enkelt.

Læring

Starter med dette emnet da det vil gå igjen gjennom alle kapitlene jeg har. Å greit å huske på hele veien. Det er nesten det viktigste man bør tenke på når man får en valp i hus. Valper gjør 4 ting, sover, spiser, går på do og LÆRER.

Det er nå de finner ut hvordan verden fungerer, å hvordan responsen er. Det de lærer nå blir sittende livet ut, og er vanskelig å forandre på. I starten kan man ikke rose å gi nok godbiter for ting man liker å ønsker av valpen. Husk gå aldri ut uten godbiter å bæsjepose! Man vet aldri når de kan komme til nytte.

Ha gjerne også med godbiter nok til at om man møter andre hunder så har du nok også til de, da dine godbiter er mye mer interessant enn godbitene som de alltid får av sin egen eier.

Oppgaven er enkel, alt det du vil ha mer av belønner du med godbiter, og det du vil ha mindre av, overser du, tar valpen ut av situasjonen eller sier klart i fra at dette er uakseptabel oppførsel. Når man skal straffe eller belønne en hund er det greit å vite at det er en 3 sekunders regel på all ny læring. Det nytter ikke å komme å rose hunden 10 minutter etter at den satte seg i buret for første gang, da vet den ikke hva du roser for å tror kanskje bare du vil leke. Når en hund lærer noe nytt, så må man være på sekundet når hunden gjør det man vil. Derfor lønner det seg å være med valpen mest mulig den første tiden, for da får valpen vite hva du ønsker å ikke ønsker av den.

Vær klar å tydelig, å jo mer energi valpen har jo mere energi gir du valpen. Det å momle et bra, høres ikke veldig oppmuntrende ut å valpen vil ikke skjønne at du er i ekstase for at den gjorde noe fantastisk. Ikke tenk på hva folk rundt seg tenker, men å slå deg løs, bli litt barnslig med valpen. Lek, juble og ha det gøy når valpen gjør ting dere liker, da vil valpen gjenta dette, fordi det er gøy.

Lapphunder er en litt skjør hund å det å bli veldig sinna å fly i taket er ting man bør prøve å unngå, så langt det lar seg gjøre. Tell gjerne til 10 når du oppdager at valpen har gjort noe galt. Noen ganger kan man kanskje snu det gale til å være noe positivt om man er kjapp. Var på et kurs hvor kurs holder fortalte at han hadde en jakthund valp som kom inn på kontoret hans med den flotte skinn lua i munnen. Valpen var så klart råstolt over å ha fanget sitt første bytte. Mens kurs leder ønsket å redde lua si. Dette kunne fort gått galt, om kursholder satte etter valpen gjennom hele huset for å fange valpen å lua. Men kjapp som han var så dro han frem noen godbiter og jublet sammen med valpen for at valpen hadde vært så flink å fanget et bytte til han. Vips var første jakt time over, valpen hadde fanget bytte, og avlevert den fint til jegeren, mens kurs leder ble flinkere å huske å legge skinnlua si unna valpens rekkevidde. Igjen ser man at å ha godbiter tilgjengelig hele tiden også kan være veldig lurt, da byttehandel med valpen kan være bedre enn å starte en fang tyven lek gjennom hele huset, for da er jo leken i seg selv veldig gøy å sjansen for at "byttet" kommer helberget ut av situasjonen er mye større.

Så kort oppsummert: Husk alltid godbiter, bruk mye tid med valpen og ny læring varer kun 3 sekunder.

Huset regler.

Regler er viktig når man får valp. Husk på at den søte valpen en dag vil bli en voksen hund som man ønsker å ha i hus og som kan være en del av familien. Det er derfor viktig å tenke på at alt en liten søt valp gjør ikke er like søtt når hunden er 5 år og fremdeles gjør de samme tingene. Er vanskelig å sette regler for en valp nettopp fordi de er så små å søte. Men da ender de også som regel med å måtte skifte hjem når de blir voksen fordi de er umulig å ha i hus.

Det er kanskje søtt med en valp som sitter ved siden av matbordet å ser på dere spise middag, mens når den er 5 år å gjør dette hver eneste dag dere spiser å forventer at det skal ramle ned noen matbiter i løpet av middagen så er det ikke like søtt, kanskje har den lært at om den lager en liten lyd så kommer maten fortere ned. Alle disse tingene vil eskalere om man lar valpen bestemme. Og det blir en vane også for hunden å den forventer at det er slik det skal være.

I dag lever vi i et samfunn hvor vi setter hunden opp sammen med familien, ofte lar vi oss styre av følelsene vi har for dyret og er redde for at hunden ikke skal føle seg som en del av familien. Vi vil ikke behandle hunden dårlig å vi får dårlig samvittighet. Noe få tenker på er at det slett ikke er slemt å ikke dele maten sin med hunden sin, da hunder ikke har godt av å spise menneskers mat. De kan faktisk bli syk av å spise det samme som oss. Overvekt hos hund er i dagens samfunn et vanlig problem, å som for oss mennesker er dette også farlig for hunden.

De fleste dager gjør det meg ikke så mye at hundene kommer å går på kjøkkenet mens vi spiser middag, men når vi har besøk som skal spise hos oss, så er det ikke like gøy å se at mine hunder sirkulerer rundt matbordet som glupske haier, stirrer gjestene i senk for å få en matbit til tross for at de vet at maten er ikke til dem og at de selv har mat i sin skål. Det er viktig at alle er enige om reglene man skal ha. Er man ikke enige, å noen ikke følger dem så blir det fort krangel mellom menneskene, eller hunden skjønner ikke regelen fordi innimellom så får den lov til noe mens andre ganger får den kjeft for å gjøre akkrat det samme.

Vi er forskjellige alle sammen å vi har forskjellige regler å forventninger, i tillegg er hundene våre forskjellige og har forskjellige måter å reagere på. Doffen var lett å nekte opp i senga vår fordi han selv aldri ønsket å ligge der, Cilla er vanskelig å holde ute av senga vår fordi hun ønsker å komme opp i den, å gir de søtsete blikkene og kommer kravlende opp som om hun aldri noen sinne kunne funnet på noe galt, å hun biter aldri i stykker dyna når vi ser på, det er når vi ikke ser at hun kan bestemme seg for at hun skal ha tak i innholdet i dyna, å til tross for at hun har ødelagt noen dyner nå, så er det ennå vanskelig å si nei til henne fordi hun ødelegger jo ingenting når vi ser på.

Her har vi startet med noen enkle regler for valpene. De får ikke tygge på ledninger, de får ikke grave i blomsterpottene, ikke slenge seg i gardinene og ikke bite i pleddene vi har i sofaen, skoene får de heller ikke tygge på, men vi har fjernet de skoene vi er mest redde for. Vi passer også på at de ikke har tilgang på farlige ting. Vi sover sammen med dem å de er sjeldent alene. Når vi sover har de kun tilgang til hunderommet, som er en trygg plass hvor de ikke kan skade seg selv. De får heller ikke bite søsknene som sover, men litt bryting er umulig å unngå. Vi kunne fjernet alt som vi ikke vil de skal røre, men da vil de jo heller ikke lære av det.

De har heller ikke tilgang til ledninger, gardiner, blomsterpotter, sko osv når vi sover. De er veldig lett å få avledet, å vi bruker mye tyggeknuter og tyggebein o.l. for å avlede dem når de gjør ting de ikke får lov til. Greit å følge med på ting som kan bites i stykker fremdeles er hele å at valpen ikke biter stykker av leker med de skarpe tennene sine.

Ting som kan være greit å ha regler for som jeg kommer på: Hund i sofa, seng, bur, lov å være på kjøkkenet eventuelt når, bjeffing, rasing, løping, tygging, biting, trekking på tur, måltider, gode mannerer, hopping og om hunden skal få gå løs å med hvem.

Alt de lærer nå mens de er valp er veldig viktig i forhold til resten av livet, det er derfor vi prøver å allerede nå venne dem til mye lyd, bli vasket, kjøre bil, og enkle regler. Vi har også flyttet bort ting vi virkelig ikke vil skal bli ødelagt, som mine skinnsko. Slik minsker vi risikoen på at man bare løper rundt å rettleder. Vi har kun få ledninger tilgjengelig sånn at det er lettere å legge merke til at noen ligger å tygger på dem når de prøver seg på det. Men vil ikke fjerne tilgang på alt, da det er meninga at de skal få sjansen til å lære.

Soveplass og natt rutiner.

Regner med de fleste vil ha valpen i bur på natta, her blir de ikke lært opp til å ligge i bur. De ligger inne på rommet hvor vi har burene til våre hunder, men fordi de spiser i løpet av natten frem til at de drar, så blir ikke burene lukket. Det positive med å bruke bur, spesielt til en valp er at man har kontroll på hva valpen har tilgang til mens du selv sover. Ofte kan valpen våkne flere ganger i løpet av natta og kan derfor skape farlige situasjoner om den har fri tilgang i huset når ingen følger med. Vil man ha valpen sovende i senga må man også tåle å ha en voksen hund sovende i senga, samme gjelder i sofaen. Det de lærer nå når de er små sitter veldig godt, så lærer de at de får lov å ligge i sofaen eller i senga så er det vanskelig å forklare en voksen hund at dette nå plutselig ikke er lov. De skjønner ikke automatisk hvorfor de ikke får hoppe opp i senga eller i sofaen når de har vært ute i gjørma, og at det ikke er noe problem når de er nydusjet å fin. Så om dere ønsker å ha hunden i senga, så bør dette være enstemmig.

Mange velger å ha egen hundeseng til hunden som den kan sove i, men da bør man ha denne stående en plass hvor valpen ikke kan stå opp å komme i klammeri. Å selv ville jeg nok ventet med hundeseng til at valpen er større å kan reglene i huset. Vi startet å ha Doffen løs da han var rundt året, da hadde han ennå ikke ødelagt noen ting inne i huset å vi var derfor ganske sikker på at han var moden nok til å skjønne reglene. Jentene sover ikke utenfor burene sine, da det er lettere i forhold til løpetider og slikt. I tillegg er det mye lettere når man drar bort om man kan ha soveplassen med seg hvor de føler seg trygg.

Valper liker å ligge på trange trygge plasser når de skal sove. Finner de et lite innsmug er det ofte krangel om hvem som skal få ligge i smuget. Så kan være lurt er å lage skillevegg i buret hvor en plass er ment for å sove mens resten er tomleplass for å spise og drikke, leke osv.

I tillegg vil jeg anbefale å ha pleddet fra oss i nærheten av der valpen sover, gjerne sånn at den ikke kan spise pleddet opp, da fleece ikke nødvendigvis er godt for førdøyelsen men også sånn at det varer litt mere enn første natta.

Kan også være lurt at dere sover der hunden sover i starten til at valpen er trygg. Andre velger å flytte valpen lengre å lengre vekk fra deres seng til at den havner der den skal ligge fast. Dette er nok individuelt å dere må se ann hva som er lettest for dere.

Ville funnet en plass i huset som ikke blir veldig varmt, spesielt om sommeren. Om sola står å varmer opp, kan det bli kvelende for en pelsdott. Her valgte valpene selv at de ville sove inne på hunderommet, som er vårt kaldeste rom. Når vi har de løs går de allerfleste inn dit å legger seg når de trenger en hvil. Den første tiden vil det nok bli litt klaging uannsett hvor mye dere forbereder dere, men litt jobb og tålmodighet så venner de seg fort til ny plass

Dotrening

En valp må ofte på do, når den våkner å når den har spist vil den gå på do nesten med en gang, da det ikke er plass til så mye i en liten kropp. Så det er greit å legge turer ut med en gang den har våknet eller spist. Så er man ute til den har gjort fra seg. Det holder at den tisser, bæsjing skjer bare noen ganger om dagen. Å jo flinkere man er å ta med valpen ut å rose den for å gjøre fra seg ute jo fortere lærer valpen at den skal gjøre fra seg ute å blir som regel fort husren.

Det vil nok variere litt i forhold til når på året valpene er født, hvor mye dotrening de har fått herfra når de kommer hjem. Sommeren å man kan være ute masse, vil valpene kanskje ha lettere for å lære å gjøre fra seg ute enn de som er født midt vinters å kun har hatt noen små turer ute. Men når vi har muligheten så går vi ut med dem å roser for å gjøre fra seg ute.

Ellers vil de være vant til å gjøre fra seg på slike tissepadder som man får kjøpt på apoteket. Så det kan være lurt å følge med valpen når de kommer hjem til dere at de ikke tror matter og pledd er tisseplasser. Da kan man si et klart nei å flytte dem bort fra teppet. Setter de seg på en matte eller på gulvet fordi det ikke er noen steder å gjøre fra seg, ta den med ut så fort som mulig å ros den for å gjøre fra seg ute. Ros er som regel mer effektivt enn kjeft. Å når de lærer seg å si fra om at de må på do, bør dette roses, da det er greit å få vite at hunden må på do før den gjør fra seg inne. Ellers kan man bli plaget med at hunden ikke sier fra i det hele tatt.

Valpekurs

Vi anbefaler å delta på valpekurs så fort som mulig. Valpekurs er viktig i forhold til det å se andre raser, farger, størrelser og personligheter. Man får sjeldent lov å hilse på hundene der, men selv det å se forskjellige hunder vil hjelpe være med på å vise dem sosiale regler. Grunnen til at de ikke får hilse, er fordi de skal "være på jobb" og jobbe uten å bli forstyrret av de andre valpene på kurset. Dette hjelper også når valpen blir eldre og dere kanskje ønsker å gå andre kurs hvor hundene skal kunne være løs, som feks agility, spor, lydighet osv.

Grunnen til at man går på valpekurs selv om de ikke får leke med andre hunder er for å lære å sammarbeide med valpen. Instuktørene har et trent øye til å se ting du kanskje ikke klarer å legge merke til selv. I tillegg får man hjelp til å se hva som er viktig å lære valpen. Noen kurs er flinke å finne plasser som kan utforde valpen deres i forhold til ulike underlag, kanskje et folksomt område osv. Noen plasser får man prøvd blodspor, agility osv å får vite reglene i disse sportene. Er ikke alle kurs som har dette, men noen. Kurs leder vil også kunne gi dere mye grunnleggende informasjon i forhold til det å ha hund.

Selv om man har hatt hund før, så har aldri denne valpen vært på et valpekurs, å derfor er det viktig at den også får denne læringen. Anbefaler å allerede nå starte å se etter valpekurs som starter opp så snart dere får valpen hjem. På mindre plasser er det ferre kurs tilgjengelig å greit å få plass når neste kurs starter opp. Doffen var på valpekurs bare en uke etter at vi hadde fått han, å han var mye lettere å jobbe med enn det disse valpene som var med på kurset som allerede var nærmere 1 år.

Men det vil også si at selv om dere går et valpekurs, er det likevell viktig å sosialisere hunden andre plasser hvor den kan hilse på andre hunder og gjerne også leke med andre hunder. Sosialisering er viktig om man vil kunne ta med seg hunden hvor som helst uten å være redd for at man plutselig skal møte på andre. Jo flere sperrer hunden får, jo vanskeligere blir det å gjøre nye ting å man vil ende opp som i et fengsel. Så jo mere tid man legger i å oppleve nye ting med valpen jo friere liv får man når valpen er voksen.

Har man mulighet til å finne grupper med hunder hvor man kan gå turer sammen eller leke med, så er dette gull verd og gjør at hunden deres vil få gode sosiale assosiasjoner med andre.

Del denne siden